hennepklopper De Paauw

Hemp Meetup #12 Hennepklopper aan de zaan!

De Zaanstreek krijgt er binnenkort een wel heel bijzondere molen bij: een heuse hennepklopper! Als enige hennepklopper in Nederland, zal molen De Paauw toegankelijk zijn voor publiek, met naar verwachting zo’n dertig duizend bezoekers per jaar. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van dit unieke project. Op 12 mei zal de kap op de molen worden geplaatst, in de winter wordt het binnen houtwerk afgerond en dan zal de molen daadwerkelijk in werking kunnen worden gezet.

Hennep kent een lange geschiedenis in de Zaanstreek, waar tot eind 19e eeuw de hennep textiel industrie floreerde. Het Zaanse henneptextiel stond bekend om haar superieure kwaliteit. De hennepkloppers vormden een belangrijk onderdeel in het verwerkingsproces van hennep. Door de stugge stengels mechanisch te beuken, verpulverden de molens het houtachtige binnenste gedeelte. Dit maakte de bastvezels geschikt voor verdere verwerking.

De hennepklopper zal een oude en vergeten ambacht opnieuw leven inblazen. Daarbij vormt het in werking stellen van de molen een perfecte gelegenheid om de rijke geschiedenis van de hennepplant te delen. En dat zien wij als Hemp Collective uiteraard graag!

Want, het broeit in (hennep) ondernemend Nederland, en niet alleen in de Zaanstreek. Dit bleek eens te meer uit het aantal interessante oproepen die werden geplaatst tijdens onze laatste hemp meetup (zie hieronder het verslag).  Steeds meer ondernemers lijken de voordelen van hennep in te zien, onderzoeken nieuwe toepassingsvormen en denken na over een slimmer gebruik van materialen.

Hoe ver zijn we nog verwijderd van het kantelpunt waarop de gedreven ondernemersgeest het negatieve stigma van hennep ver voorbij streeft? Voorlopig blijft het nodig om te blijven informeren en inspireren, om zo de interesse naar hennep te blijven vergroten. Zowel voor consument als ondernemer.  Want dat is toch waar het ons uiteindelijk allemaal om te doen is: Getting Hemp Back in Business!

Verslag Hemp Meetup #12

Hemp Collective had de eer om op deze bijzondere locatie aan de Nauernase vaart, nog vóór de officiële opening, de 12e hemp meetup te mogen organiseren. Onder de ruim 50 geïnteresseerden, hebben we veel nieuwe gezichten gezien: een goed teken!

Onze voorzitter Esther Molenwijk wist ondanks haar verkoudheid een krachtige introductie te geven, en doorliep in rap tempo de vele toepassingsmogelijkheden en voordelen van hennep:

Bouw: hennep zorgt voor een gezond binnenklimaat. In landen als Frankrijk en Italië wordt er al veel mee gebouwd. In Groningen kan met kalkhennep in prefab stijl worden gebouwd. Hennep als bouwmateriaal is echter vaak nog onbekend voor veel bouwbedrijven.

Textiel: hennep is vele malen duurzamer dan andere grondstoffen als katoen. Aandacht ligt nu op het verduurzamen van het spinningsproces.
Plastic: veel Duitse auto fabrikanten kiezen voor biobased ipv glasvezel. Hennepisolatie geeft een mooiere demping en is veiliger, omdat het materiaal bij een ongeluk beter mee buigt.

Voeding: hennepzaad bevat de moeder vetzuren omega3/6/9, voedingsstoffen die wij nu vooral uit diepzeevis halen. Ook is hennep een betere eiwitbron dan soja. Dit maakt hennep een goede vervanger voor vis en vlees.

Gezondheid: er is veel onderzoek gaande naar een extract wat uit hennep wordt gemaakt. Dit heeft vooral een gunstige werking op het zenuwstelsel en immuunsysteem, waardoor het baat biedt aan mensen met reuma, artrose, epilepsie en nog tal van andere ziekten. Met al deze toepassingen is het dan ook ontzettend jammer dat maar liefst 98% van de in Nederland geteelde industriële hennep naar het buitenland wordt geëxporteerd. Begin volgende week zal er worden gezaaid en zullen de hennepzaadjes in slechts 10 weken uitgroeien tot planten met een immens potentieel. Hoe zetten we de volgende stap?

Ron Sman van stichting Zaanse pakhuizen haakt hierop in: de hennepklopper moet gaan bijdragen aan de opkomst van hennep. En juist in deze streek, waar hennep vanaf eind 16e eeuw een zeer prominente rol speelde in de Zaanse bedrijvigheid. In een gebied van 10 bij 2 kilometer, hebben zo’n 600 grote industrie molens gedraaid. De Zaanstreek was marktleider in onder meer hout, papier en (hennep!) zeildoek.

Aan de Nauernase vaart stonden vroeger veel hennepkloppers. Deze molens beukten de hennepstelen, waarbij de houtachtige delen van de vezels werden gescheiden. Hierna werden de vezels verder verwerkt tot textiel. Jaarlijks werden er in de Zaanstreek gemiddeld 26 duizend rollen hennepdoek met elke een lengte van 34 meter geproduceerd, een totale lengte van 900 kilometer! De kwaliteit van het Hollandse hennepdoek was uitmuntend. Helaas is hier niets meer van overgebleven.

Met de restauratie van de hennepklopper, wil Stichting Zaanse pakhuizen ondernemers de kans bieden om op een unieke locatie hun droom te verwezenlijken. Daarbij heeft de molen een ruime aangrenzende schuur, welke uitstekend als woonruimte kan fungeren.

Initiatiefnemer en hennepenthousiasteling Bart Nieuwenhuis neemt het woord. Het molenhuis werd lang bewoond door een kluizenaar. De molen zelf is echter niet van de Zaanstreek, maar heeft wel een rijke historie. Afkomstig uit Hoorn, heeft de molen tot WOII nog als korenmolen gediend. Opgekocht door een bevlogen ondernemer, stond de molen jarenlang langs de A7, in afwachting te worden omgebouwd tot wegrestaurant. Door een financiële compensatie van afvalverwerkingsbedrijf NV Afvalzorg kwam een aanzienlijk geldbedrag beschikbaar voor de Zaanstreek. Na het realiseren van ondermeer een voetbalveld, bleef ca 7 ton over om te besteden. Zodoende kwam de aandacht op het realiseren van de renovatie van deze hennepklopper. In samenwerking met stichting Zaanse Pakhuizen kon dit project worden gerealiseerd. Uiteindelijk werd de molen per boot via het Noordzeekanaal naar de huidige locatie aan de Nauernase vaart gebracht. Op 12 mei as zal de kap op de molen worden geplaatst, het binnen houtwerk zal komende winter worden afgerond en dan zal de molen in werking worden gezet.

Na deze mooie presentaties werd het tijd voor de -inmiddels befaamde-  zeepkist borrel. Onder genot van een drankje en een hennephapje, kwamen er een aantal pitchers aan het woord, met ieder een vraag/verzoek aan het publiek, veelal startende startende ondernemers in de hennep branche. Binnenkort meer hierover (hou onze Facebook pagina in de gaten)

Wij kijken terug op een zeer geslaagde avond en zullen jullie op de hoogte houden van mogelijke vorderingen.