Hennep vs Marihuana

Industriële (of vezel)hennep is een akkerbouwgewas dat zijn naam ontleent aan het oude gebruik van de bastvezel voor de productie van touw en textiel. Deze hennep wordt ook wel aangeduid met de Vlaamse en oud-Hollandse namen kemp, ekennip of hennip. De internationaal gangbare naam is de Amerikaanse benaming ‘hemp’.

Over de oorsprong van de naam ‘marihuana’ bestaan vele anekdotes. De term raakte vooral bekend in de jaren 1930 toen er een haatcampagne was opgezet tegen cannabis. Waarschijnlijk is het een samenvoeging van de Mexicaanse namen ‘Maria’ en ‘Juan’. Het gebruiken van cannabis zou leiden tot onstuimigheden en seksuele ongeremdheid met de losbandige streken van Maria en haar Juan als het slechte voorbeeld.

Steeds meer mensen beseffen dat met ‘hennep’ de industriële cannabis plant wordt bedoeld, die wordt geteeld omwille van het zaad en/of de vezels. De term ‘marihuana’ is dan weer alom bekend vanwege de hallucinante werking ervan. Toch is er nog altijd veel onduidelijkheid over wat nu precies het verschil is. Sommige bronnen doen zelfs vermoeden dat het gaat om twee volledig verschillende planten. Dit klopt voor een deel, al is de werkelijkheid eerder iets meer genuanceerd.

Allereerst is er een verschil in het percentage aan tetrahydrocannabinoide (THC). THC is de hallucinerende stof die mensen ‘high’ maakt. De aanwezigheid van THC in sommige cannabis soorten is meteen ook de reden om op de lijst van softdrugs te worden opgenomen in de Opiumwet. Dit gezegd hebbende willen we graag een sprookje de wereld uit helpen: alle soorten cannabis bevatten in meer of mindere mate THC. De hoeveelheid THC aanwezig in het soort cannabis bepaalt echter of deze onder de noemer ‘hennep’ dan wel ‘marihuana’ te plaatsen valt.

THC is een van de vele cannabinoïden die voorkomen in hennep. Een andere vaak genoemde stof is Cannabidiol (CBD), een stof die bekend staat omwille van de geneeskrachtige werking. Beide stoffen kunnen van groot belang zijn voor onder meer patiënten met chronische pijn. De cannabis die daar speciaal voor wordt gekweekt wordt ‘Medicinale cannabis’ (of ‘mediwiet’ in Nederland) genoemd.

Voor vezelhennep zijn hoge concentraties THC of CBD niet van belang. Voorst stelt de wetgeving dat de soorten hennep die in aanmerking komen om als vezelhennep te worden geteeld niet meer dan 0,2% THC mogen bevatten. Ter vergelijking: de soorten die in coffeeshops worden aangeboden bevatten percentages THC die zelfs kunnen oplopen tot 20%.

Ook de uiterlijke kenmerken van hennep en marihuana zijn erg verschillend. Kenmerkend bij vezelhennep zijn de lange, kale stengels en het ontbreken van grote trosvormige bloemen zoals die worden gezien bij marihuana.

Hierbij komen we bij het laatste verschil tussen hennep en marihuana: de sekse. Cannabisplanten zijn tweehuizig, wat betekent dat een plant mannelijk of vrouwelijk is. Voor marihuana worden enkel en alleen de vrouwelijke planten geteeld. Deze dragen immers bloemen, waar het meeste THC wordt gevormd. Indien de vrouwelijke planten volledig van de mannelijke planten worden geïsoleerd, worden haar bloemen niet bestoven en zullen aldus geen zaden dragen. Daarnaast groeien ze uit tot geweldige proporties die flinke hoeveelheden THC bevatten. Om die reden worden voor marihuana altijd enkel vrouwelijke planten gebruikt. De aanwezigheid van slechts één mannelijke plant heeft verstrekkende gevolgen voor de oogst: door bestuiving zullen de bloemen niet hun maximale proporties bereiken. En dat is vervelend voor wie het nou juist om die bloemen te doen is.

 http://hempethics.weebly.com/industrial-hemp-vs-cannabis.html