De plant

Hennep-PlantCannabis Sativa L. is de Latijnse of wetenschappelijke benaming voor de hennepplant. De botanische taxonomie classificeert hennep, evenals alle andere variëteiten van cannabis, onder de ‘Cannabaceae’ of ‘hennepfamilie’. Naast de verschillende soorten van het geslacht cannabis, valt ook hop onder deze familie. Dit zijn eenjarige planten, wat betekent dat ze binnen één jaar hun levenscyclus van kieming tot zaad volbrengen. Ook zijn de planten van de Cannabaceae tweehuizig, wat betekent dat de plant ofwel mannelijk ofwel vrouwelijke is. Er zal dus altijd sprake zijn van kruisbevruchting.

De vrouwelijke planten kenmerken zich door stamperbloemen in de bladoksels. Zij dragen ook de zaden. De mannelijke planten hebben meeldraad bloemen die in pluimen groeien. De mannelijke planten zijn nodig om de vrouwelijke te bevruchten die dan zaad zullen geven. Voor de industriële hennep worden dus zowel mannelijke als vrouwelijke planten geteeld* (zie ook: het verschil tussen hennep en marihuana). Typerend voor alle cannabis soorten zijn de lancet-vormige uitlopers, waarvan er drie tot negen aan elk blad zitten. Deze specifieke bladvorm is inmiddels hét iconische signatuur geworden van de hennepplant.

Het geslacht ‘cannabis’ kent drie soorten, te weten: Cannabis Sativa L., Cannabis Indica en Cannabis Ruderalis, elk met hun specifieke eigenschappen. De mogelijke toepassingen van elke soort hangt af van de vorm, groeiwijze en de aanwezige hoeveelheid psychoactieve en/of geneeskrachtige stoffen. Door kruising en kweekmethoden van de soorten zijn er veel nieuwe variëteiten ontstaan. De variëteiten van de Cannabis Sativa L. die mogen worden geteeld voor vezels en zaad zijn vastgesteld bij wet (zie wetgeving).

Cannabis Sativa L. (waarbij de L staat voor ‘Linnaeus’, vernoemd naar Carl Linnaeus die hennep het eerst benoemde) kan tot wel 6 meter hoog** worden en is daarmee de langste soort. Ook produceert deze soort de langste vezels, wat de plant zeer geschikt maakt als industriële hennep.

Cannabis Indica bevat veel van de cannabinoïdes THC en CBD, wat deze soort geschikt maakt voor recreatieve maar ook medicinale toepassingen.

Cannabis Ruderalis is een kleine soort cannabis die met een maximale hoogte van 1,5 meter meer iets weg heeft van een struik. Deze soort staat bekend om hun resistentie en zelfbloeiend vermogen.

Hennep is een zeer veelzijdige plant die voor meer dan 30.000 verschillende toepassingen kan worden gebruikt. De belangrijkste onderdelen van de hennepplant zijn: De bastvezel, die tot 85% hoogwaardige cellulose bevat (ter vergelijking: bomen bevatten slechts 30% cellulose); De kern, een houtachtige stengel; De zaden, die 44% eetbare olie bevatten; Het blad en de bloem.

Voor meer over de verschillende producten die van hennep kunnen worden gemaakt, zie de toepassingsmogelijkheden.

* Er zijn Franse zaadcoöperaties die de plant zo hebben gekweekt dat deze eenhuizig is. De plant draagt dan zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen in zich. Na 3-4 keer vermeerderen zal de plant uit zichzelf echter weer tweehuizig worden, mits menselijke tussenkomst uitblijft.
** Voor maximaal benut van het aantal hectare worden de planten dicht op elkaar geteeld, waarbij ze 3-4 meter hoog worden. Hennep heeft ruimte nodig om te groeien. Wanneer de planten minder dicht op elkaar groeien, en de omstandigheden het meest ideaal zijn, kunnen ze inderdaad hoogtes bereiken van 6 meter (mondeling bevestigd door Albert Dun-Dun Agro).