Geschiedenis

De Oude Tijd
geschiedenisHennep heeft door de geschiedenis heen in verscheidene samenlevingen een belangrijke rol gespeeld. Zo is bekend dat men 5000 jaar geleden in Siberië al hennep gebruikte als bron van voeding en textiel. In China werd hennep al duizenden jaren gebruikt als medicijn. Ook in het oude Egypte werd hennep veelvuldig gebruikt. Uiteindelijk is hennep ook naar Europa gebracht, waar de plant snel aan populariteit won vanwege de krachtige vezel en het gemak waarmee zij verbouwd kon worden.

De Gouden Eeuw
geschiedenis2 Het gebruik van hennep bereikte een grote piek in de 17e eeuw. Wat de Gouden Eeuw was in Nederland bleek ook de gouden eeuw van hennep te zijn. In Nederland maakte de VOC, de eerste multinational ter wereld, grootschalig gebruik van hennep. Elk VOC-schip bevatte zo’n 50 tot 100 ton hennep. Dit werd gebruikt voor het fabriceren van sterke touwen (gemiddeld 21 kilometer per schip) en honderden vierkante meters canvas (zeil). Canvas is een bekend internationaal begrip dat is afgeleid van het Franse woord chanvre, dat cannabis betekent. Daarnaast was de hull van het schip gebreeuwd met hennepvezels en werd deze behandelt met hennepolie voor meer waterbestendigheid. Ook werd door veel mensen hennepkleding gedragen en werd er op grote schaal gebruik gemaakt van henneppapier, bijvoorbeeld door meesterschilders als Rembrandt en van Gogh.

De neergang
Aan de voortgaande doorontwikkeling van hennep kwam in 1937 abrupt een einde doordat de Verenigde Staten een verbod instelden op het verbouwen ervan. Dit verbod kwam voort uit een intensieve lobby van de petrochemische industrie, de houthandel en de handel in goedkoop textiel. Deze grote antilobby portretteerde hennep als demoraliserende drug die ze ook wel de ‘huurmoordenaar van de jeugd’ noemden. Meerdere landen volgden dit voorbeeld en verboden de plant, zo ook in Nederland waar hennep onder de Opiumwet werd geplaatst. In 1951 liet zelfs de Narcotic Control Board van de Verenigde Naties zich overhalen om hennep op de zwarte lijst te zetten. Als gevolg hiervan raakten de plantveredeling en doorontwikkeling van hennep op de achtergrond, zowel voor de recent ontwikkelde en snel groeiende farmaceutische markt als wel de maakindustrie. Een veelzijdig landbouwgewas dat wereldwijd duizenden jaren van veel betekenis was geweest, verdween op deze manier van de markt.

geschiedenis3Echter bleek hennep gedurende de Tweede Wereldoorlog onmisbaar en het verbod werd in meerdere landen tijdelijk opgeheven. De goedkope, sterke vezel was een welkome grondstof voor de oorlogsindustrie. Het werd hierin onder andere gebruikt voor parachutes, uniformen en dek- en tentzeilen. De Amerikaanse overheid moedigde boeren zelfs aan om hennep te gaan verbouwen. Om dit te bevorderen werd de propagandafilm ‘Hemp for Victory’ geproduceerd. Meteen na de oorlog werd het verbouwen van hennep echter weer verboden.

De nieuwe start
Sinds de jaren 1990 wordt hennep weer op verschillende plaatsen in Europa legaal verbouwd. In landen als Italië en Slovenië hebben groepen boeren zich verenigd om gezamenlijk hennep te gaan verbouwen en in het Verenigd Koninkrijk bestaat er zelfs een woonwijk met hennephuizen. Ook in de VS en Canada groeit de hennepmarkt enorm, vooral omtrent medicinale toepassingen. In Oost-Europese landen en China kunnen tegenwoordig grote hoeveelheden industriële hennep tegen een lage prijs worden aangekocht. Ook in Nederland is de markt sterk aan het groeien: inmiddels is de 1600 hectare gepasseerd. Met twee grote producenten en meerdere kleine ondernemers kent Nederland veel potentie. Echter wordt hennep nog steeds sterk geassocieerd met de drug marihuana. Deze perceptie is de erfenis van een eeuw aan krachtige invloeden die hennep neerzetten als een gevaarlijke drug. Vandaag de dag, nu onze zorgen betreffende milieuproblematiek steeds sterker worden en het belang de transitie naar een circulaire economie in gang te zetten door steeds meer mensen wordt erkend, is de noodzaak om deze krachtige natuurlijke hulpbron te herontdekken hoger dan ooit.