foto van trekkerweb

Nieuw landbouwbeleid dreigt Nederlandse vezelhennepteelt de das om te doen

Onlangs is bekend geworden dat de overheid vergevorderde plannen heeft om het landbouwbeleid voor de teelt van vezelhennep te herzien. Met de nieuwe regels wordt het boeren moeilijk gemaakt om de hennepteelt in Nederland voort te zetten. Dit terwijl er de laatste jaren juist veel investeringen gedaan zijn en de professionalisering van de duurzame hennepindustrie een enorme slag heeft gemaakt.

In de huidige GLB regels (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de EU), is hennep aangemerkt als een ‘vergroeningsgewas’. Dit aangezien het geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest nodig heeft, waardoor het goed is voor de bodem. Boeren die zo’n vergroeningsgewas telen, krijgen een extra toeslag per hectare van 150 euro. In de ophanden zijnde nieuwe regeling vervalt de vergroeningsregeling en daarmee het financiële voordeel voor de boer. Volgens hennepteler en -verwerker Albert Dun uit Oude Pekela wordt de hennepteelt daarmee erg moeilijk gemaakt omdat andere – minder duurzame – gewassen nu onevenredig bevoordeeld worden en de keuze voor boeren daar dus sneller naar uit zal gaan.

Een ander nadeel van de nieuwe regelgeving, is dat de boer hennep nu vóór 1 oktober moet maaien en binnenhalen. Voor een goede verwerking van de stevige hennepstengels is het echter van belang om deze een aantal weken na het maaien op het land te laten liggen, zodat de vezels door de inwerking van de dauw goed loskomen van de stam. Indien dit volgens de regels niet meer mag is het nagenoeg onmogelijk om in het verwerkingsproces mooie zuivere vezels te verkrijgen.

Bovendien zou de teelt van hennepzaad door deze nieuwe regel niet meer mogelijk zijn, aangezien het zaad pas in oktober rijp is om te oogsten. Boeren die de hennep na 1 oktober nog op het land hebben liggen riskeren een boete die op kan lopen tot wel 20.000 euro.

Wat de reden achter de nieuwe GLB regels is, is voor Dun geheel onduidelijk. “Hennep is een ontzettend duurzaam gewas, het neemt veel CO2 op en het verbetert de bodem. Ook de producten die we van hennep maken zijn zeer duurzaam, zoals isolatiemateriaal en zelfs CO2 neutrale woningen. Hennep past dan ook volledig in alle overheidsdoelstellingen wat betreft klimaat, circulariteit en de bio-based economie.” Materialen uit hennep bieden een geweldige kans om langjarig CO2 op te slaan. Maar het lijkt alsof het ministerie van LNV al deze milieuvoordelen niet meeweegt in het nieuwe beleid.

Het feit dat de hennepsector nog relatief klein is (zo’n 2000 hectare hennep versus bijvoorbeeld 180.000 hectare graan) maakt het lastig om dit gewas goed over het voetlicht te brengen bij de overheid. Albert Dun: “Voor de LTO is dit een veel te kleine sector, zij laten ons als henneptelers links liggen.”

Voor Dun Agro zouden de nieuwe regelingen catastrofaal zijn. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de verwerking van de vezelhennepplant tot een breed scala aan producten. Daarmee is ook nieuwe werkgelegenheid gecreëerd in de regio Noord-Oost Groningen, die de komende jaren nog verder door zou zetten.

Ditzelfde geldt ook voor de andere hennepverwerker Hempflax, ook uit Oude Pekela. Naast deze 2 grote hennep verwerkers waren er de afgelopen jaren juist ook een aantal nieuwe hennepteelt projecten in Zeeland, Gelderland, Flevoland en dit jaar Greeninclusive in Friesland. Dit alles met de visie voor een gesloten bio-based circulaire keten.

Het nieuwe GLB beleid zal in 2023 van kracht worden. De Burgemeester van Oude Pekela Jaap Kuin doet momenteel een oproep aan minister Staghouwer van LNV om de ophanden zijnde beleidswijzigingen te herzien.