Hennep paviljoen

hennep-paviljoen-pagina

Het Paviljoen
Het Hennep Paviljoen is een mooi voorbeeld van een lokale circulaire economie: de hennep is gegroeid in Oude Pekela waar het tevens in een mengsel met kalk tot prefab-panelen is gegoten. Het paviljoen zorgt voor een goed isolerend, maar damp-open binnenklimaat. En mocht je het huis ooit zat zijn: na haar eerste levenscyclus kan het materiaal weer omgevormd worden tot een nieuw huis, of over de bodem verspreid worden als bemesting. Het paviljoen is afgewerkt door partners met verschillende duurzame materialen, zoals leemstuc aan de binnenmuren en een vloer van bio-laminaat op basis van bermgrassen.

Expositie
Het Hennep Paviljoen heeft gediend als expositieruimte over de mogelijkheden van de hennepplant. Daarnaast is de ruimte gebruikt voor presentaties, vergaderingen, lunches en feestelijke gelegenheden.

 

Het paviljoen heeft gestaan op de volgende locaties:

FabCity, Amsterdam (april – juni 2016)
Mede mogelijk gemaakt door:

   pdzvlas en hennep1

 

Blokhuispoort, Leeuwarden (juli – augustus 2016)
Mogelijk gemaakt door:

urgenda blokhuispoort_400x400 definitievelogo-circulairfrieslandlogo-01

 

Plein Hogeschool Stenden & NHL, Leeuwarden (september – december 2016)
Mogelijk gemaakt door:

nhl-stenden

 
 

voor meer info mail: floris.siekman@hempcollective.nl


 

Bouwpartners Hennep paviljoen

Dun Agro, hennepmuren

Dun Agro verbouwt en verwerkt in Oude Pekela industriele hennep voor vele toepassingen. De vezels worden gebruikt als isolatiemateriaal en voor composieten. De bladeren en bloemen worden gebruikt in de medicijnindustrie en voor hennepthee. Het hennephout, dat aan de binnenkant van de stengel zit, wordt traditioneel gebruik als stalstrooisel. Maar sinds 2009 heeft Dun Agro een proces ontwikkeld om hiermee ‘hennepboton’ ook wel ‘hempcal’ genaamd, te maken. Het hennephout wordt gemengd met natuurlijke lijm en water, en geperst tot prefab muren.

De voordelen zijn:
1. hoog isolatievermogen (zowel temperatuur als geluid)
2. CO2 negatief
3. dampopen (voor afvoeren van vocht)
4. brandwerend (door de lijm)
5. lage dichtheid
6. hoge aardbeving bestendigheid
7. korte bouwtermijn op locatie
8. betaalbaar

Dun Agro zorgt voor de muren van het hennep paviljoen.

Dun Agro

 

Architect: Jacques Vink, Ruimtelab

Hoe kunnen we de mogelijkheden van hennep in een pavijoen demonstreren, dat ook nog eens mobiel is? Hoe kunnen we in kort tijd een paviljoen van hennep bouwen, dat ook nog eens mobiel te verplaatsen is? met deze opdracht ging Jacques Vink van Ruimtelab Architecten aan de slag. Het resultaat is een iconisch gebouw, dat een mooie doorkijk geeft over het IJ.

ruimtelab2logo Jacques Vink

 

Tierrafino: binnenafwerking

De mooie natuurlijk damp-open structuur van hennep moet natuurlijk ook met een mooi damp-open materiaal afgewerkt worden. En daarvoor vonden we Tierra Fino bereid, die de binnenkant van het paviljoen met Leemstuc afwerkt. Leem heeft een aantal bijzonder prettige en unieke eigenschappen. Leem bestaat voor de helft uit zuurstof en voor 20% tot 40% uit silicium. Vooral dit mineraal bezorgt leem zijn unieke warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Leem is antistatisch en schimmelwerend. En warm in de winter en koel in de zomer. Zo ontstaat een gezond en evenwichtig binnenklimaat.

naar website Tierrafino

 

Huisman Warmtetechniek: Zonnepanelen

Natuurlijk moet een duurzaam paviljoen ook haar eigen energie opwekken. Daartoe vonden we Huisman Warmtetechniek bereid. Het bedrijf uit Joure biedt een breed spectrum aan duurzame energie- en warmtetechnieken, zoals aardwarmtepompen luchtwarmtepompen en zonnepanelen.

 ga naar site Huisman

 

Derbigum: plantaardige dakafwerking

Het dak van het paviljoen is gemaakt van hennep. De afwerking daarvan wordt verzorg door Derbigum, met het product Derbipure. Dit is een niet-bitumineuze dakbaan op plantaardige basis. Zijn werking als passieve koeler laat energiebesparingen toe. Eens geplaatst op het dak vermindert het de productie van CO2 tijdens zijn volledige levensduur. Dankzij de neutrale pH-coating kan het regenwater gerecupereerd worden..
Dit materiaal komt in verschillende kleuren, ons dak zal wit zijn.

derbigiumlogo

 

Huis Veendam: Vloer van biobased laminaat

Huis Veendam maakt van voormalige plantaardige restmaterialen prachtige bio-based laminaten. Bijvoorbeeld van aardappelschillen, tarwestro, bollenpel of… hennep! Huis Veendam zal de vloer in het henneppaviljoen leveren.

LogoHuisVeendam

 

Werzalit

WERZALIT biedt wereldwijd individuele oplossingen aan uit eersteklas houtmaterialen. Bij het productpalet horen gevel- en balkonelementen, vensterbanken, terrasvloeren, tafelbladen voor het buitengebruik en eersteklas veerlatten van beukenhout alsmede industriële vormdelen. Hier aan de gevel van het hennephuis is het product FACALIT 155/1 gemonteerd, dezelfde basis in een nieuw jasje. Hierbij is het onderhoud aanzienlijk minder daar het hier om een folie gaat die niet geschilderd hoeft te worden.

Werzalit

 

Lignius

De prachtige houten gevelbekleding van het henneppaviljoen, is een samenwerking van drie bedrijven: Lignius, SWP (BE) en Leegwater. Hiervoor werd onder andere materiaal gebruikt van ‘secundary species’ : hout dat normaal gesproken in de bossen blijft liggen of simpelweg wordt verbrand. Vanwege de duurzaamheidsklasse biedt dit materiaal een uitstekend alternatief voor tropisch hardhout. Het hout wordt geïmporteerd door SWP uit België en is gemodificeerd met het Smartheat® proces. Firma Leegwater verzorgde de verdere afwerking.

 lignius

 

Strating

Steenindustrie Strating biedt iedere architect een bron van inspiratie. Met het uitgebreide assortiment bakstenen is elke creatieve oplossing mogelijk. Door continue het oor te luister te leggen
in de markt worden de gesignaleerde behoeftes vertaald in telkens nieuwe assortimenten in structuur, formaat en kleur. Strating leverde steenstrips van Groningse klei voor een deel van de buitenafwerking van het hennephuis.

strating

 

MOSO

Het terras en een deel van de buitenafwerking werd geleverd door MOSO. Vernoemd naar de belangrijkste snelgroeiende reuzenbamboesoort in China, de ‘Mao Zhu’, heeft MOSO zich door haar focus op kwaliteit, innovatie en duurzaamheid kunnen ontwikkelen tot de Europese marktleider in bamboe producten voor binnen en buiten. MOSO ziet in bamboe dé oplossing om ontbossing van tropische regenwouden tegen te gaan.

moso

 

Eco-logisch

Het formaldehydevrije MDF hout wat gebruikt werd voor de sokkels in het hennephuis werd geleverd door Eco-logisch. Ook brachten zij andere duurzame gadgets waaronder de op zonne-energie werkende Bloom-lamp. Eco-logisch is de eerste duurzame bouwmarkt in Nederland en wil duurzaamheid bereikbaar maken voor iedereen.

Eco-Logisch_logo_zonderhuisje_wit

 

PLANQ

Circulaire designstudio is opgericht ontwierp speciaal voor het hennephuis een stoel gemaakt van hernieuwbare materialen: de Hemp Chair. Het initiatief achter de stoel is het ontwikkelen van een betaalbare en volledig cradle2cradle product wat zonder enige schade aan het milieu weer terug te brengen is in de natuur. De stoel is niet alleen een mooi design-product maar ook een inspiratiebron voor wat er allemaal mogelijk is met hennep als grondstof.

planq logo black

 

Vereniging Vlas en Hennep.NL

De vereniging Vlas en Hennep.NL is de brancheorganisatie van bedrijven die werken met de vezelgewassen vlas en hennep. Opgericht in 2014, behartigt Vlas en Hennep.NL de belangen van de Nederlandse vlas- en hennepsector. Telers en verwerkers van vlas en hennep zijn de leden van de vereniging Vlas en Hennep.NL. Ook zaaizaadbedrijven en handelaren in vlas- en hennepproducten zijn lid. Andere bedrijven of instellingen met belangstelling voor vlas en hennep kunnen zich aansluiten als partner.

vlas en hennep1

 

Provincie Groningen

Provincie Groningen

 

0 Comment

Comments are closed