De Toepassingen

Het gewas hennep kent meer dan 50.000 duurzame toepassingen. Het grote voordeel van hennep is dat uit één plant meerdere toepassingen kunnen worden gehaald. Zo kunnen van één plant gelijktijdig zowel de scheven (de houtachtige kern), de vezel, de zaden, als het blad en de bloem worden verwerkt. Door deze verschillende toepassingen tegelijkertijd aan te wenden, wordt vrijwel de gehele plant hoogwaardig gebruikt. Dit hoogwaardig gebruik wordt ook wel cascadering genoemd, een belangrijk begrip binnen de biobased en circulaire economie.

Voeding 
Toepassingen hennepzaadHennepzaad is de meest complete enkelvoudige voedselbron voor menselijke voeding. Hennep bevat voor 35% volwaardige eiwitten, met de negen noodzakelijke aminozuren in een goede verhouding. De zaden zijn beter verteerbaar dan bij voorbeeld soja, en alle hennepproducten vormen een uitkomst voor mensen met een glutenallergie (coeliakie). Daarnaast bevat hennepzaad de vitamines B en E en is het rijk aan andere mineralen zoals zink en fosfor. Dit maakt hennep een alternatief voor zowel soja als vlees.

Toepassingen hennep olieDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent dat olie die koud wordt geperst uit hennepzaden (zo’n 44% van het gewicht van hennepzaad) rijk is aan poly-onverzadigde verzuren in de meest natuurlijke verhouding. Deze olie bevat meer essentiële vetzuren (80%) dan enige andere voedingsbron en de omega’s 3, 6 en 9 die de olie bevat worden aangemerkt als essentieel: dit wil zeggen dat ze niet worden aangemaakt door het menselijk metabolisme en via voeding moeten worden opgenomen. Dankzij deze vetzuren is hennepolie een goed alternatief voor vis. Volgens talrijke studies is hennepolie daarnaast goed voor huid, haren, artritis, cardiovasculaire ziekte en ADHD.

Hennepzaden kunnen rauw worden gegeten, vermalen in een maaltijd, gekiemd, verwerkt tot hennepmelk (verwant aan sojamelk), bereid worden als thee, en worden gebruikt tijdens het bakken. De olie kan als vervanger van alle andere oliën en kan zowel rauw als bereidt worden gegeten. De verse bladeren kunnen ook worden geconsumeerd, bijvoorbeeld in salades.

Textiel 
De VOC maakte al op grote schaal gebruik van henneptextiel middels scheepszeilen, maar ook de huif van de paardenkarren die op de schepen mee westwaarts trokken werden van hennep gemaakt. Overjassen van hennep werden met hennepolie waterdicht gemaakt en bewezen hun dienst tegen de zuidwesterstorm. Sinds die tijd groeide het gebruik van henneptextiel enorm. Tot de jaren 1880 in Amerika (en tot in de 20e eeuw in het grootste deel van de rest van de wereld), werd zo’n 80 procent van alle textiel en stoffen gebruikt voor kleding, tenten, lakens en beddengoed, tapijten, gordijnen, dekbedden, handdoeken, luiers, etc. van hennepvezels gemaakt.

Henneptextiel wordt gemaakt van de bastvezel van de plant en heeft verscheidene functionele voordelen zoals een zeer goede isolatie, sterkte, warmte en langdurige houdbaarheid. In vergelijking met katoen is hennep soepeler, drie keer sterker, gaat het vier keer langer mee en absorbeert het water vier keer beter. Ook milieutechnisch heeft hennep enorme voordelen ten opzichte van katoen. De katoenindustrie is verantwoordelijk voor 25% van het wereldwijde pesticidenverbruik, terwijl hennep geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft om te groeien. Daarnaast is de waterbehoefte van katoen volgens het WWF ten minste 14 keer hoger dan dat van hennep. China, Italië en Oost-Europese landen zoals Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije, Polen en Rusland verdienen op dit moment miljoenen dollars aan het stevige henneptextiel.

Hennep textielHennep schoenen

Katoen feiten http://www.saintbasics.com/saint-blog/360-droge-feiten-over-natte-t-shirts

Bouw 

Plaatsmateriaal

Hennep kent een zeer breed scala aan veelbelovende toepassingen in de bouw. Eindproducten variërend van isolatiedekens, bouwblokken van kalk-hennepsteen, vezelplaat, dakpannen, muurplaat, lambrisering en bakstenen, maar ook vezelversterkte bioplastics en andere biobased composieten behoren tot de mogelijkheden. De vezels kunnen ook worden gebruikt als stro in wandconstructies of gecombineerd met kalk, zand, gips verwerkt worden tot het zogenaamde “hempcrete”: een lichtgewicht isolerend gips, dat rond een houtskeletbouw of zelfs een stenen vorm kan worden gegoten. In Frankrijk wordt hennep gips vaak gebruikt, mede vanwege de hoge isolerende eigenschappen, maar ook omdat het gemakkelijk verwerkt kan worden in oude stenen gebouwen. Een uit de zesde eeuw afkomstige, hennep-versterkte brug in Frankrijk is bewijsmateriaal voor de enorme stevigheid en duurzaamheid van dit materiaal. Hempcrete funderingsmuren zijn maximaal zeven keer sterker dan die van beton, half zo licht en drie keer zo elastisch. Deze superieure sterkte en flexibiliteit maakt dat hennepfundamenten bestand zijn tegen schokken, zelfs in aardbevingsgevoelige gebieden. Het bouwmateriaal is daarnaast ook zelfisolerend; bestand tegen verrotting, knaagdieren en insecten; en vuur-, water- en weerbestendig.

compositiemateriaal

Huizen gebouwd van hennep gebruiken aantoonbaar minder energie, creëren minder afval en hebben minder brandstof nodig om verwarmd te worden dan conventioneel gebouwde woningen.

Medicinaal 
De medicinale toepassingen behoren tot de snelst groeiende markt binnen de hennepproducten. Vooral in de VS en Canada groeit deze markt erg snel. Ongeacht de variëteit bevat hennep circa 400 verschillende componenten, waarvan de wetenschap er ten minste 60 als medicinaal heeft aangemerkt. Iedere hennepvariëteit bevat een eigen complex van werkzame bestanddelen dat wordt geduid met de verzamelnaam cannabinoïden. Deze (fyto)cannabinoiden zijn uniek voor de hennepplant en bevinden zich vooral in de vrouwelijke bloemen.

Hennepmedicatie wordt momenteel gebruikt voor de behandeling van:

  • Door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken;
  • Chronische pijn;
  • Multiple sclerose;

Een snel toenemende hoeveelheid onderzoek suggereert dat hennep ook helpt bij:

  • Het genezen van kanker. Cannabinoïden worden verondersteld anticarcinogene effecten te bezitten. Er is momenteel een grote beweging actief die probeert deze medicinale toepassing op de kaart te zetten;
  • Verminderen van de effecten van de ziekte van Alzheimer;
  • Het vertragen van celschade bij suikerziekte (diabetes mellitus type 1);
  • De behandeling van epilepsie;
  • Het verlagen van oogdruk;
  • Het behandelen van Gilles de la Tourette (TS).

Papier 
Zonder het gebruik van henneppapier zou in Europa de boekdrukkunst zich niet zo snel hebben kunnen verspreiden. In de Verenigde Staten schreven de Founding Fathers de Declaration of Independance op henneppapier. Thomas Jefferson en George Washington verbouwden hennep en raadden iedere boer aan hennep te verbouwen als grondstof voor onder meer papier. Sterker nog, tot 1883 werd 75-90% van al het papier in de wereld gemaakt met hennepvezels, waaronder het papier voor boeken, bijbels, kaarten, papieren geld, aandelen en obligaties, kranten, etc.

De bastvezel van hennep bevat tot 85% hoogwaardige cellulose. Bomen bevatten slechts 30% cellulose en de rest moet chemisch worden verwijderd. Om deze reden is het maken van papier uit bomen erg inefficiënt. Ter vergelijking: een hectare hennep produceert net zoveel cellulosevezelpulp als 4.1 hectare aan bomen. Bovendien kan hennep 2-3 keer per jaar geoogst worden ten opzichte van 10-20 jaar bij bomen. Uiteindelijk betekent dit dat de opbrengst van hennep als basis voor papier zo’n 100 maal hoger is dan die van de meeste bomen.

Henneppapierproductie kan daarnaast de vervuiling van afvalwater verminderen. Het lage ligninegehalte van hennep vermindert de behoefte aan zuren die gebruikt worden om pulp te creëren en zijn romige kleur leent zich goed voor milieuvriendelijk bleken. Hierdoor hoeft er niet met chloor gebleekt te worden. Ook kan henneppapier 7 tot 8 keer gerecycled worden, waar dat met normaal papier maar drie keer mogelijk is.

Henneppapier is goed bestand tegen afbraak en vergeelt niet wanneer het ouder wordt. Het blijft honderden jaren langer goed dan papier op basis van houtpulp. Er is zelfs intact henneppapier gevonden van meer dan 1500 jaar oud. Niet voor niets worden onze paspoorten nog steeds deels van hennepvezel gemaakt.

http://www.nujij.nl/algemeen/hennep-papier-en-wat-kun-je-er-mee-doen.13246775.lynkx
http://www.kcpk.nl/algemeen/bijeenkomsten/presentaties/20131212-green-paper-and-cardboard

Plastic
Een beroemd voorbeeld van hennepplastic dateert reeds uit de jaren 1940, toen Henry Ford een auto produceerde met een carrosserie dat bijna volledig was opgebouwd uit hennepplastic. Hennepplastic is duurzaam, heeft een hoge hittebestendigheid, en het is biologisch afbreekbaar. Het brengt ook niet de gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee die door bepaalde kunststoffen worden veroorzaakt. Bovenal is hennepplastic heel erg sterk. Ford demonstreerde dit door met een grote hamer op de auto te slaan. De auto had geen krasje.

Hennep plastic autoHennepplastic wordt vandaag de dag weer gebruikt in de automobielindustrie om onderdelen zoals deurpanelen en dashboards  te vervaardigen. Diverse autofabrikanten gebruiken inmiddels hennep in hun auto’s. Hieronder vallen Audi, BMW, Ford, Lotus, Mercedes, Volkswagen, Opel, Volvo en de nieuwste elektrische auto’s. Ook is er in Nederland een bedrijfje bezig om scooters van hennep op de markt te brengen. Afgezien hiervan kunnen er nog veel meer dingen van hennepplastic worden gemaakt, waaronder verpakkingen voor producten.

Hennep plastic http://www.hempplastic.com/

Energie 
Henry Ford’s hennepauto werd niet alleen gemaakt van hennep, hij liep ook nog eens volledig op hennepbrandstof. Hij geloofde zozeer in dit gewas als brandstof, dat hij zijn eigen hennep verbouwde.fuel

Brandstoffen uit hennepbiomassa en oliën kunnen elk type energie op basis van fossiele brandstoffen vervangen. Het kan worden geconverteerd tot brandstof via pyrolyse (maken tot houtskool) of biochemische compostering.

Hennep is ten minste vier maal rijker aan duurzame, hernieuwbare biomassa/cellulose potentieel dan haar naaste rivalen zoals maisstengels, suikerriet, kenaf, bomen, etc. Wat hennep hierin ook interessant maakt is dat het om de vier maanden 10 ton biomassa per hectare kan produceren.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie vereist hennep als brandstof de minst gespecialiseerde teelt- en verwerkingsprocedure van alle bestaande hennepproducten. De koolwaterstoffen in hennep kunnen worden verwerkt tot een breed scala aan biomassa-energiebronnen, van brandstofpellets tot vloeibare brandstoffen en gas. Het gebruik van hennep biodiesel kan bovendien de levensduur van dieselmotoren verlengen omdat het in hogere mate smerend werkt voor de motor dan diesel op basis van aardolie.

http://www.truth-out.org/buzzflash/commentary/solartopia-winning-the-green-energy-revolution/18578-solartopia-winning-the-green-energy-revolution

Hennepolie voor verven en inkten 
Hennepolie werd van oudsher gebruikt als lampolie. Er wordt gezegd dat het de meest helder schijnende lampolie betreft. Hennepolie kan echter in veel meer producten op oliebasis worden verwerkt waaronder verf, vernis, wasmiddel, oplosmiddel en smeerolie. Tot 1930 werd het merendeel van de verven en vernissen gemaakt op hennepbasis. Het voordeel van verf op basis van hennep is dat beschilderd hout lang goed blijft als gevolg van de de hoge waterweerstand.Hennep olie afwerking

Ook vormt hennepolie een goede basis voor niet-toxische drukinkten. Momenteel wordt er veel soja gebruikt in inkten. Soja-inkt vereist echter meer verwerking en droogt langzamer dan de op hennepolie gebaseerde inkten.

Olie en dekafwerking: http://www.hempshield.net/

Overige toepassingen
Andere toepassingen waarin hennep interessant kan zijn betreft onder meer:

Cosmetica

(Stal)strooisel

Vezelmatten

Boomschijven

Lederolie