Feestelijke opening HempDistrict

Vrijdagmiddag, 22 april: team Hemp Collective legt nog snel de laatste hand aan de inrichting en de hennep foto expositie. Vandaag is namelijk het moment waar al weken, zelfs maanden zo naar uit is gezien: de opening van het hennep paviljoen op de FabCity campus in Amsterdam!

Esther verwelkomt een groep van ruim 80 geïnteresseerden en blikt even terug in het verleden, waar het Java eiland nog een woeste rivier was waarover schepen voeren naar de zee, met de wind in de canvas zeilen, oftewel: zeilen gemaakt van hennep!

Egbert Fransen (directeur Pakhuis De Zwijger) geeft uitleg over FabCity en is blij met de aanwezigheid van ons unieke hennep huis op de campus. Niemand minder dan Marjan Minnesma (Urgenda) kaart het belang aan van de bio-based economie en nodigt het hennephuis uit in Friesland! David Kasse (branchevereniging Vlas&Hennep.NL) spreekt over de potentie van hennep in Nederland. Albert Dun geeft uitleg over het bouwen met hennep.

Onze eigen Esther neemt weer het woord om alle partners te bedanken:

– Tierrafino: leemstuc  binnenafwerking
– HuisVeendam: laminaat vloer van lokale grassen
– MOSO: gevel en terrasafwerking van bamboe
– Strating: buitenafwerking steenstrips van Groningse klei
– Derbigum: plantaardige dakafwerking
– Werzalit: houten gevelafwerking
– Huisman Warmtetechniek/SolarNoord: Zonnepanelen
– Eco-logisch: diverse eco-producten in en rond het paviljoen
– Designstudio Planq: stoel van hennep
– Ecological textiles: stalen henneptextiel
– Vereniging Vlas en Hennep.NL
– Provincie Groningen

Ook informeert Esther de bezoekers over de komende activiteiten tijdens ons ‘verblijf’ op de FabCity campus:

30 mei: bouwmeetup
8 juni: composieten meetup
15 juni: presentatie studenten hennep studies
19 juni: hennepmarkt
22 juni: textielmeetup
En elke vrijdag bij goed weer een leemstuc workshop

Tevens maakt Esther van de gelegenheid gebruik om alle Hemp Collective teamleden in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun inzet en toewijding:

Dyveke – contact partners, tekstschrijver en catering
Sebastian en Mirjam – ‘team sexy’: inrichting en design
Michel – social media en internet
Floris – communicatie en zichtbaarheid
Aranka – hennepbonbons
Koen – projectmanager

Omdat ze het niet zelf kan doen, neemt Albert Dun kort het woord over om Esther zelf te bedanken voor haar inspirerende en motiverende aanpak. ‘.. en sexy!’ voegt Marjan Minnesma er met een knipoog aan toe.

En dan is het eindelijk zover: de officiële opening van het hennep demo huis! “Hiermee verklaar ik het hennep paviljoen officieel voor geopend!” . Met deze woorden haalt Marjan Minnesma het hendeltje over van een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt ‘hennepzaad-kanon’. Feestelijk vliegen de hennepzaadjes door de lucht, als rijstkorrels op een bruiloft.

Inmiddels stond de geïmproviseerde bar al klaar met een lekker hennephapje en (hennep)drankje! Door de volle aanwezigheid van onze partners, zonder wie we dit demo paviljoen niet hadden kunnen realiseren, konden bezoekers tevens al hun vragen kwijt over materialen en bouwwijze.

We kijken terug op een geslaagd openingsfeest en hopen de komende weken vele bezoekers te mogen verwelkomen in ons hennep paviljoen!