Hemp Meetup #8 Platform aan de Zaan

Vorige week maandag stonden wij op het podium van De Fabriek in Zaandam, voor een onverwacht volle zaal. Deze unieke locatie, aan het water gelegen, bleek de ideale setting voor alweer de 8e hemp meetup. Esther opende de avond door het publiek mee te nemen door de geschiedenis van de industriële hennep. De Zaanstreek kent een lange historische band met industriële hennep. Zo stonden er hennepmolens in Krommenie rond 1870 en waren er een kleine dertig hennepklopperijen actief, waar de stugge hennepvezels werden plat gestamd en zacht gemaakt.

Savi van kledinglijn ‘Hempje’ gaf een kritische uiteenzetting over hennep textiel, waarbij hij ons overspoelde met informatie over de ecologische voordelen van hennep, maar tevens wees op het chemische bewerkingsproces wat nodig is om van de stugge vezels en zachte stof te maken. Naar de toekomst toe een uitdaging om dit proces te verbeteren om zo het ultieme eco-textiel te verwezenlijken!

Dat hennep zich zeker ook goed leent voor de bouw toonde Koen Kaljee aan met de presentatie van zijn ‘Drijfveer’: een prachtige vergaderruimte op het water, met wanden, vloeren en bekleding van hennep! Voor meer informatie over dit geweldige project, zie de link onderaan.

Koen van de Hemp Collective nam de zaal in vogelvlucht door de mogelijkheid om hennep als biocomposiet te gebruiken. Vol ongeloof zag het publiek een jonge Henry Ford zijn eigen hennep auto, die overigens op hennepolie reed, met een mokerhamer te werk gaan zonder daarbij een deuk of zelfs kras te maken.

In de pauze konden de bezoekers proeven van verschillende smaken Dutch Harvest: de eerste hennepthee van Nederlandse bodem! Ook werd het publiek getrakteerd op hennep bonbons van Aranka Zijlstra-Borcsok, die naar verwachting deze zomer in de winkels verkrijgbaar zullen zijn.

Michel en Esther trokken na de pauze al snel de aandacht door het publiek op de gezonde aspecten van hennep als voeding te wijzen. Hennep kan een goed alternatief zijn voor vlees en vis, wat ten goede komt aan onze ecologische voetafdruk!

Als laatste werd Dyveke op het podium geroepen. Zij werkt aan een boek rond CBD (zie link onderaan) en legde het publiek de medicinale eigenschappen van hennep in notendop uit. Ook waren de mensen van het CBD project aanwezig, die speciaal uit het oosten van het land waren gekomen om uitleg te geven over hun unieke project. Op hun website kan men een licentie kopen voor het telen van industriële hennep. Hierbij worden zaden verstrekt van het Finola ras welke een hoog percentage aan CBD bevatten.

Het enthousiasme uit de zaal was groot tijdens de gehele avond, en er volgde een geanimeerd interactief gesprek, waarbij zelfs twee raadsleden op het podium kwamen om hun bevindingen over industriële hennep te delen. Maikel Kat (SP) en Rene Tuijn (PvdA) waren erg enthousiast over de veelzijdigheid van industriële hennep.

We kijken terug op een enorm inspirerende avond en danken Platform Aan de Zaan voor het beschikbaar stellen van de locatie!

foto’s

Links:
www.hempje.nl
www.drijfveer.net
www.gezondmetcbd.nl
www.cbdproject.nl
www.platformaandezaan.nl

0 Comment

Comments are closed