Docu: ‘Bringing it home’

Industriële hennep is over heel de wereld bezig met een serieuze comeback. De VS lopen hierin echter nog achter de feiten aan.

In ‘Bringing it home’ volgen de makers een vader die op zoek gaat naar gezond (niet giftig) materiaal om een huis voor zijn autistische dochter te kunnen bouwen. Hij komt uit op industriële hennep maar stuit daarbij meteen op een groot probleem: in zijn land is het verbouwen van (industriële) hennep nog illegaal (met uitzondering van sommige gewassen die onder strenge voorwaarden en enkel voor onderzoeksdoeleinden mogen worden verbouwd).

De vorige eeuw is er op korte tijd volstrekt verschillende informatie naar buiten gebracht over hennep. Werd de Amerikaanse burger in 1936 nog angst ingeboezemd met de film ‘Reefer Madness’ (waarbij alle soorten cannabis over één kam werden geschoren), enkele jaren later, in 1942, prees de Amerikaanse overheid de hennepplant weer in de propagandafilm ‘Hemp for Victory’.

Amerika lijkt te zijn vergeten dat George Washington, één van de ‘Founding Fathers’, ooit heeft gezegd: “Make the most you can from the Indian Hemp seed and sow it everywhere”. Zelfs de Onafhankelijkheidsverklaring is getekend op hennep papier! De doorsnee burger weet echter niet beter en lacht smaakvol om de plannen van een ‘hennephuis’.

Politici zijn bang het onderwerp aan te snijden vanwege het algemene taboe wat er rond hennep hangt, tot grote frustratie van veel landbouwers die in hennep juist het gewas van de toekomst zien.

Net over de grens, in Canada, mag hennep immers gewoon worden verbouwd. Dit brengt goede inkomsten en werkgelegenheid op voor het land en draagt tevens bij aan een beter milieu. Ook in ruim 30 landen over de hele wereld ontdekken steeds meer mensen en bedrijven de voordelen van deze ‘billion dollar crop’. Of zoals Tony Budden (Co Founder Hemporium Zuid Afrika) het zo mooi stelt in deze documentaire: “hemp is hope”.

Hoe lang zou het nog duren voordat Amerika hennep weer in de armen sluit? Het grappige is dat veel plaatsen nog altijd herinneren aan de tijd dat industriële hennep heel gewoon was: Hempfield (PA), Hemphill (KY), Hemp Island (FL), Hemphill Bend (AL), Hempstead (NY), Hemp (GA), Hempton Lake (WI), Hempfield Lake (MS), Hempfork (VA), …

www.bringingithomemovie.com