Happy Hempy

Happy Hempy

Wat begon met het maken van armbandjes en halssieraden van hennepgaren, groeide uit tot een eco kledingmerk: Happy Hempy. Op het mooie platteland van Utrecht ben ik uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen bij eigenaren Stefan en Jarka. Het jonge Slowaakse koppel kent elkaar nu zo’n 10 jaar. Inmiddels maken ze handtassen en broeken voor zowel dames als heren van henneptextiel. Een fysieke winkel is er (nog) niet: alles wordt gedaan vanuit hun naai atelier. Op hun stijlvolle website, bieden ze daarnaast ook een deel van de Hemp HoodLamb collectie aan.

De broeken die ze maken zijn werkelijk prachtig afgewerkt. Hun stijl is echter even bijzonder als hoe hun hennep avontuur begon…

Stefan - HappyHempyStefan: “Destijds was ik op zoek beter materiaal om sieraden van te maken. Ik kwam uit bij hennepgaren: dit voelde zo prettig aan en rook echt heerlijk natuurlijk. Ik was meteen helemaal weg van hennep en wilde hier meer mee gaan werken.”

Dit bleek niet zo eenvoudig. Vroeger maakte hennep deel uit van de Slowaakse cultuur. Tegenwoordig denken mensen bij het horen van ‘hennep’ vaak meteen aan ‘marihuana’.

Rondrijdend door het oosten van Slowakije, belde het koppel in elk dorpje aan bij elke boerderij die ze tegenkwamen. Uiteindelijk kwamen ze uit bij een 80-jarig omaatje die nog wat henneptextiel op zolder had liggen.

Jarka: “ze vertelde trots dat haar moeder de stoffen nog gemaakt had, enorm blij dat het henneptextiel na al die jaren nog goed kon worden gebruikt.” Triomfantelijk wordt me een van de handtassen getoond die van de stof werden gemaakt. “De stoffen waren zeker al 100 jaar oud maar nog in zeer goede conditie” voegt Stefan toe.

Jarka groeide op in een kleermakersfamilie. Het ligt dan ook voor de hand dat zij al het werk op de naaimachine doet. Stefan kan zijn creativiteit kwijt in het ontwerpen en uitsnijden van de kleding.

Jarka - HappyHempyJarka: “Stefan is erg precies en wil graag de controle over alles houden.” Stefan geeft toe dat hij best perfectionistisch is: “Jarka is echt heel geduldig met me.” Het koppel test altijd alles eerst uit, op zoek naar iets nieuws om de kleding nog mooier en comfortabeler te kunnen maken.

Happy Hempy maakt slijtvaste en zeer gedetailleerde broeken van henneptextiel voor zowel dames als heren. Ook hebben ze een grote selectie zeer originele sieraden van hennepgaren.

Meer te weten komen over Happy Hempy? Bezoek hun website:
www.happyhempy.com