Stoomexplosie

Dat we van hennepvezels mooie en duurzame textiel kunnen maken, wisten we al. Het proces om de vezel te verwerken tot mooie, fijne garen was echter nog niet zo gemakkelijk.

Vanaf 2005 werd door twee wetenschappers een stoomexplosiemachine ontwikkeld, die dit proces zou moeten vergemakkelijken. Helaas bleken de industrie en de afnemers toch te huiverig en is de machine nooit daadwerkelijk geproduceerd.

In 2014 heeft ondernemer Ben Ratelband deze machine uit het stof gehaald, en werkt hij nu onder de naam ‘Stexfibers’  aan de verfijning van het stoomexplosieproces. Stexfibers ontving daarvoor subsidies van de provincie Gelderland en de Stichting Doen.

In het stoomexplosieproces worden hennepvezels in een stoomvat onder druk gezet en omgezet in een wollige substantie waar een spinnerij garen van kan maken. En dat alles zonder water of giftige stoffen.

De proeven zijn in volle gang; zodra de eerste garen geproduceerd zijn posten we het op de Hemp Collective!

Bekijk dit filmpje voor meer informatie.