Canadabis

Cannabusiness Canada

Het gaat goed met de hennepindustrie in Canada. Industrie­ experts beweren echter dat we aan de vooravond staan van nog grotere ontwikkelingen in de Noord­amerikaanse markt. En die gaan dit jaar plaatsvinden.

De meer industriële toepassingen van hennep beginnen in Canada nu ook van de grond te komen. Deze lopen uiteen van de ontwikkeling van hennepbeton tot het vervangen van glasvezel in auto­ onderdelen. Tot op heden heeft in Canada vooral de voedseltak van hennep zich ontwikkeld. In de eerste vier maanden van 2015 exporteerde Canada $34 miljoen aan hennepzaad en olie. De $48 miljoen van geheel 2014 gaat daarmee zeer waarschijnlijk overtroffen worden. De $12 miljoen aan export in 2011, toen de markt sterk begon te groeien, is in ieder geval al ver overschreden.

Vooral in de VS ligt nog een grote groeimarkt voor de Canadese producenten. Zo exporteert het bedrijf Manitoba Harvest Hemp Foods al meer dan de helft van zijn producten over de zuidelijke grens. Het bedrijf is daarnaast recentelijk overgenomen door een bedrijf uit de VS. De overname volgde op een 500 procent groei van het bedrijf in de afgelopen vijf jaar.

De Amerikaanse markt kan nog een stuk verder groeien, aangezien minder dan een procent van de bevolking wel eens hennepvoedsel heeft geprobeerd. In Canada is dit zo’n vier procent. Canada heeft daarbij een groot voordeel ten opzichte van de VS: het verbouwen van hennep is sinds 1998 in het hele land legaal. En nu wordt er dus ook al druk geëxperimenteerd met de vezelkant van de plant.

Canadese ondernemers moeten echter wel snel handelen, in het geval dat ze de opkomende Amerikaanse competitie het hoofd willen bieden. Meerdere staten zijn namelijk al bezig om de regelgeving rondom het verbouwen van hennep te versoepelen, en eerder dit jaar werd er een wetsvoorstel in de Senaat geïntroduceerd dat het federale verbod op hennepteelt wil beëindigen. Hoewel er in de VS al hennep wordt verbouwd onder speciale omstandigheden, zou er een enorme groei kunnen plaatsvinden wanneer de illegaliteit geheel wordt opgeheven.

http://www.thetelegram.com/Canada­­­World/Business/2015­07­10/article­4209581/Canadas­hemp­industry­growing­fast­but-
competition­on­the­horizon/1