hennepveld polen

Hennepproductie Polen

Polen is een nieuwe speler op de Europese hennepmarkt. En wel een speler met hoge ambities. Het Poolse ministerie van landbouw heeft een indrukwekkende 4800ha landbouwgrond aangewezen waar in de komende jaren hennep op verbouwd zal gaan worden.

Dit werd besloten aan de hand van de door het ministerie verwachte toenemende vraag. En dan te bedenken dat de Poolse hennepproductie in het afgelopen jaar al enorm is gestegen. Zo werd er dit jaar 1400ha industriële hennep verbouwd in Polen. Een enorme toename ten opzichte van 2014, toen er slechts 107ha werd verbouwd. Als al de geplande velden daadwerkelijk met hennep beplant worden, zal Polen op de tweede plaats in Europa komen te staan. Koploper is Frankrijk, waar in 2014 ruim 10.000ha hennep verbouwd werd.

De groei in Polen wordt volgens het Ministerie van Landbouw ook gestimuleerd vanwege een aantal EU subsidies. Deze hebben tot doel een rurale economische ontwikkeling te ondersteunen in het kader van milieuherstel. Polen wil zich daarnaast profileren als land dat duurzame grondstoffen verbouwd. De geproduceerde hennep wordt in een breed scala aan producten verwerkt.

Vreemd genoeg is de verkoop van hennepproducten in Polen zelf nog steeds officieel verboden. Ondanks deze juridische belemmering is er recentelijk weer een hennepwinkel geopend in Polen. De ‘Cannabis Pharmacy’, die voornamelijk medicinale supplementen zoals zalven, crèmes en oliën verkoopt, heeft al meermaals bezoek van politie en autoriteiten gehad. Dit had gelukkige geen negatieve consequenties en de verkoop wordt dan ook gedoogt. De Cannabis Pharmacy is de vierde hennepwinkel in Polen, een aantal dat naar verwachting snel kan gaan groeien als de bekendheid van hennep toeneemt onder de bevolking.

www.hemptoday.net

www.thenews.pl