Medicijn van de toekomst

De potentie van hennep wordt door steeds meer kanalen opgepikt. Ook National Geographic toont interesse door middel van het schrijven van een artikel over de uitgebreide medicinale toepassingen van hennep.

Dit artikel verscheen in de juni-editie van het blad van National Geographic. Het beschrijft hoe ‘wiet’ als medicijn gebruikt kan worden. Hoewel het artikel veel over ‘wiet’ en marihuana spreekt, blijkt dat wanneer het over medicinale toepassingen gaat, de cannabisvarianten te betreffen die weinig THC (tetrahydrocannabinol) bevatten. Aangezien het artikel vooral de focus legt op de VS, worden ook de soorten die voor het (medicinale) CBD (cannabinoïde) worden gekweekt, onder de noemer ‘drugs’ geschaard. Echter nu steeds meer mensen met allerlei kwalen baat blijken te hebben bij de ‘drug’, bloeit volgens het artikel ook het onderzoek op. De wetenschap ontdekt namelijk steeds weer nieuwe toepassingen voor deze wonderlijk veelzijdige plant. Hoewel marihuana in de VS officieel nog altijd tot de nog altijd tot de harddrugs wordt gerekend, vertelde Surgeon General Vivek Murthy, het hoofd van de Amerikaanse gezondheidszorg, onlangs dat hij het onderzoek met belangstelling volgt. In 23 Amerikaanse staten is inmiddels het gebruik van cannabis bij bepaalde aandoeningen toegestaan. Volgens sommige wetenschappers reguleren bestanddelen van de plant onze vitale functies: ze beschermen het brein tegen trauma’ s, geven het immuunsysteem een krachtige impuls en helpen de herinnering aan zeer ingrijpende gebeurtenissen te verzachten. De wederopstanding van medicinale hennep begon in 1963, toen de jonge biochemicus Raphael Mechoulam na onderzoek de stoffen THC en CBD ontdekte. Inmiddels is Israël een voorloper op dit gebied. Ruim twintigduizend mensen hebben een vergunning voor het gebruik van cannabis ter behandeling van glaucoom, de ziekte van Crohn, ontstekingen, gebrek aan eetlust, gilles-de-la-tourette en astma. Uit later onderzoek van Mechoulam bleek dat verschillende soorten cannabinoïden tot lichaamseigen stoffen van de mens behoren. Inmiddels weten we dat cannabinoïden betrokken zijn bij specifieke neurologische functies, ongeveer op dezelfde manier als endorfinen, serotoninen en dopamine. Kortom: ze behoren tot een rijtje belangrijke geluks- en beloningsstoffen. Verder gaat het artikel in op medicinale hennepproductie in de VS, die aan een enorme opmars bezig is. De vraag is echter zo hoog dat er nog veel import vanuit Canada en China nodig is. De toepassingen zijn echter veelbelovend. Zo worden mensen met spasmen succesvol behandeld met CBD-olie en blijkt CBD, in combinatie met enkele andere stoffen, kankerremmende kwaliteiten te hebben. Biochemicus Manuel Guzmán van de Universidad Complutense in Madrid doet hier leidend onderzoek in. Hij heeft er een goed gevoel over dat medicinale hennep kan helpen in de strijd tegen kanker. Het artikel concludeert met de boodschap dat hennep over oneindige mogelijkheden beschikt, een conclusie die wij natuurlijk al getrokken hadden.

Bron National Geographic