3D­-printen gebouw

3D­-printen met hennep is sinds kort mogelijk, maar dit beperkt zich momenteel tot het printen van kleine gebruiksvoorwerpen. In de VS wordt echter gewerkt aan een systeem waarmee straks gebouwen kunnen worden geprint.

Eerder hebben we op onze site bericht over studio MatterLab uit New York, die een 3D­-print filament van hennep hebben ontwikkeld. Inmiddels heeft ook het Italiaanse bedrijfje Kanèsis een hennep filament ontwikkeld. Zij zien als groot voordeel van dit materiaal dat het niet lijkt of het 3D-­geprint is, aangezien er nauwelijks printlaagjes te onderscheiden zijn. Omdat het lichter en sterker is dan conventioneel materiaal is het met name geschikt voor het printen van technologische objecten zoals drones. Een 3D­-geprinte drone? Cool!

Maar het gaat nog verder. Eerder hebben we op de site het zogenaamde ‘hempcrete’ (een soort beton gemaakt van slechts hennep en kalk) vermeld. Dit duurzame bouwmateriaal wordt wereldwijd steeds meer gebruikt en kan in de nabije toekomst waarschijnlijk zelfs geprint worden!

Chad Knutsen van het Massachusetts Institute of Technology’s Climate CoLab is van plan een gebouw te creëren dat geheel uit 3D-
geprinte hennepmaterialen bestaat. Naast hempcrete bakstenen wordt er gebruik gemaakt van vezelplaat, hars en kunststof composieten. Knutsen en zijn team beweren dat wanneer conventioneel beton wordt vervangen door hempcrete, de wereldwijde CO2 emissies met zo’n 8% worden gereduceerd.

Bij het produceren van blokken hempcrete gebruikt Knutsen iets dat hij ‘bot algoritmen’ noemt. Hij imiteert hiermee de manier waarop het menselijk lichaam botweefsel aanmaakt. Het resultaat is een constructie die waar nodig varieert in porositeit. Blokken die meer gewicht moeten dragen hebben een dichtere structuur, terwijl andere blokken een meer lichte, open structuur hebben. In deze open structuren kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk kabels worden gelegd.

Knutsen is ervan overtuigd dat hempcrete veel potentie heeft binnen de constructiematerialen. Zo ook in de infrastructuur. Hierbij zijn de voornaamste voordelen van hempcrete dat het lokaal geproduceerd kan worden en veel CO2 opneemt. Daarnaast verhard hempcrete gedurende het verstrijken van de tijd. Volgens Knutsen zorgt deze eigenschap ervoor dat het langer meegaat, zonder dat dure reparaties nodig zijn. Wij beginnen al te dromen van een stad waar alle gebouwen en wegen van hennep zijn gemaakt…

http://3dprint.com/81006/hemp­3d­printer­filament/

www.environmentguru.com/pages/elements/element.aspx?id=2464786#ixzz3hNrxDij8