3D-printen Creaties

3D-printen wint recentelijk sterk aan populariteit. Men print de meest bijzondere creaties. Er wordt daarnaast beweerd dat 3D-printen een belangrijke rol kan spelen in de transitie naar een circulaire economie. En nu kan er dus ook al met hennep geprint worden.

Nu 3D-printen algemener begint te worden en je ze op steeds meer plaatsen tegenkomt, neemt ook de verscheidenheid aan materialen toe waarmee geprint kan worden. Zo wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van PLA vanwege zijn biologisch afbreekbare eigenschappen. In tegenstelling tot het ook zeer populaire ABS zorgt het niet voor een grote afvalstapel van mislukte prints. Er komt nu echter een nieuw printmateriaal beschikbaar dat ook PLA in zijn eigenschappen overstijgt. We hebben het hier natuurlijk over hennep. Dit zogenoemde nieuwe ‘filament’ is ontwikkeld door studio MatterLab uit New York, die al langer werken aan 3D-print productietechnologien. Hoewel er nog niet veel over de printtechniek bekend is, hebben Matterlab’s oprichters Robert Cicetti en Gabriela Trueba laten zien dat het experiment erg succesvol is. Hoewel ze weinig hebben onthuld, zeggen de mannen van Matterlab dat het ‘filament’ voor 20% uit PLA bestaat en de rest gemaakt is van hennep. Aangezien hennep een lange historie heeft als grondstof voor producten, is het niet verwonderlijk dat deze ontwikkelaars met het materiaal aan de slag zijn gegaan.
In de tussentijd moeten wij geduldig moeten wachten op meer informatie zoals eigenschappen en kwaliteiten van hennep als ‘filament’. Het zou zomaar een goedkoop en duurzaam alternatief voor andere plastic filamenten kunnen vormen. We houden je op de hoogte!