Hemplin

Hennep tussen de lakens

Eindelijk kunnen we ook tussen de lakens van hennep genieten. Homeopatisch arts Franka van Meel besloot vorig jaar iets te gaan doen waar ze heel blij van werd: het maken van bad-, bed- en keukentextiel van hennep.

Aanvankelijk was Franka hier vooral hobbymatig mee bezig. “Ik heb altijd een passie gehad voor hennep en voor textiel. En eigenlijk is het niet zo heel ver weg van wat ik deed in de homeopathie. Homeopathie gaat over een zeer duurzame vorm van geneeskunde, in zekere zin is het ook pionieren. Ik houd ervan om nieuwe dingen te bedenken en m’n kop boven het maaiveld uit te steken!.”. Zo ging Franka op zoek naar duurzame textiel en stuitte ze al snel op hennep. Toen ze zag hoe moeilijk het was om van bad-, bed- en keukentextiel van deze vezel te vinden besloot ze dit ‘gat in de markt’ in te springen.

“Ik was al snel razend enthousiast. Hennep is ecologisch meest vriendelijke grondstof die er is. Er is geen natuurlijke vezel die een groenere voetafdruk achterlaat dan deze. We moeten het weer een revival geven!”. Bovendien bleek de hennepvezel bij uitstek geschikt als bijvoorbeeld dekbedovertrek of theedoek. Hennep is namelijk van nature anti-bacterieel en anti-schimmel. Bovendien neemt het meer vocht op dan kantoen. Franka maakt er dan ook een sport van om echte 100% henneptextiel te gebruiken. Daarmee komen de eigenschappen het beste naar voren.

Ze heeft het proces zorgvuldig aangepakt en creëerde onder de naam ‘Hemplin’ een mooie eerste serie bed- en keukentextiel. “Mensen denken wel eens dat hennepvezels wat stug zijn, maar een dekbedovertrek van hennep is juist ongeëvenaard zacht!”. Franka merkt wel op dat de producten voor sommige mensen aan de dure kant zijn. Maar ze is er van overtuigd dat als men ervaart hoe fijn de producten zijn en hoe lang ze meegaan, deze hobbels snel overwonnen zal zijn. “Slapen tussen henneplakens is een hele aparte sensatie!”

De producten van Hemplin zijn momenteel te koop via de webshop www.hemplin.nl.
Wie wil komen voelen is altijd welkom bij haar in Drachten. Ook heeft de winkel Hempie verschillende sampletjes liggen.