Dutch Spirit ontwikkelt hennep colbert

Dutch Spirit maakt hennep colbert voor de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven. Is dit het begin van een nieuwe lijn? Lees hier het persbericht.

— Persbericht —


Dutch Spirit maakt hennep-colbert voor locoburgemeester Den Haag

HennepColbert1

Den Haag, 1 juli 2015 – Toen Locoburgemeester Ingrid van Engelshoven op 29 mei de New World Campus (NWC) in Den Haag opende, begon zij met een eerlijke ontboezeming. Zij had voor deze gelegenheid graag een duurzaam kledingstuk gedragen, maar kwam erachter dat ze dat nog niet in haar kledingkast had. En dat terwijl het hier ging om dé nieuwe Haagse broedplaats voor innovatie en duurzaamheid.
Harry Derksen, co-founder van de NWC zag zijn kans schoon: hij bood mevrouw van Engelshoven als dank een volledig duurzaam colbert aan. Dit was echter geen gemakkelijke opgave, want wat is nu precies duurzaam? Het is lastig hier een eenduidig antwoord op te vinden en dit objectief te beoordelen. Maar toen hij in contact kwam met de Hemp Collective, een organisatie die de duurzame ‘industriële’ hennepplant op de kaart wil zetten in Nederland, was de keuze al snel gemaakt. Hennep vormt voor veel conventionele grondstoffen een kwalitatief hoogstaander en duurzamer alternatief.

Waarom hennep? Het groeit ontzettend snel (3-4 meter in 3 maanden!), het heeft geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig, neemt veel CO2 op en het verbetert zelfs de grond. Het pakt dus al snel positief uit ten opzichte van katoen, dat verantwoordelijk is voor 25% van de wereldwijde pesticiden, 14 keer meer water verbruikt dan hennep en minder opbrengst per hectare heeft. Daarnaast is de hennepvezel sterker, beter water absorberend en antibacterieel.

HennepColbert2Het materiaal was dus gekozen, maar wie ging het colbert maken? Al snel werd de weg naar het bedrijf DutchSpirit gevonden, hét merk voor duurzame maatkostuums. Erik Toenhake van DutchSpirit was direct enthousiast. Hij wilde namelijk al langer met hennep aan de slag en dit was de uitgelezen kans.
Op woensdag 1 juli bieden de drie partijen gezamenlijk het duurzame colbert aan de Haagse Loco-burgemeester aan.
De productie van dit geheel duurzame kledingstuk is een mooie eerste stap. “Dit is een prachtige en duurzame stof, die volledig past bij de doelstellingen van DutchSpirit”, aldus Toenhake. “Op dit moment is het echt nog lastig om mooie en betaalbare hennepstof in te kopen, aangezien het nog op zeer kleine schaal geproduceerd wordt. Wij hopen dat de vraag ernaar toeneemt, waardoor het aanbod groter en meer betaalbaar voor iedereen zal worden.” Om die beweging op gang te krijgen, start Dutch Spirit binnenkort een crowdfund actie, waar mensen in kunnen schrijven op een hennep colbert.

HennepColbert3Bent u ook geïnteresseerd in zo’n hennep colbert? Neem dan vooral contact op met DutchSpirit.
En wilt u meer weten over de verdere potentie van hennep? Kijk dan op de website van de Hemp Collective.
Zoekt u een flexibele, inspirerende werkplek voor een dag, maand of jaar in Den Haag? Ga dan eens langs bij de New World Campus!

Meer weten?

New World Campus
Harry Derksen
06-22231149
Harry.derksen@newworldcampus.nl
www.newworldcampus.comNew World Campus
DutchSpirit
Erik Toenhake
06-53533053
erik@dutchspirit.com
www.dutchspirit.comDutchSpirit

 

Hemp Collective
Esther Molenwijk
06-27223773
esther.molenwijk@hempcollective.nl
www.hempcollective.nlHC