PDZ comeback vancannabis

Hemp Meetup groot succes

Op 9 september vond de grootste Hemp Meetup tot dusver plaats. De opkomst in Pakhuis de Zwijger (PdZ) was hoog en de energie hing in de lucht. Hennep kwam deze avond op alle mogelijke manieren naar voren. Het begon in het restaurant van PdZ, waar de kok een volwaardig hennepdiner van drie heerlijke, experimentele gangen voorschotelde, voorafgegaan door brood met zelfs hennephumus als dip. De soms gewaagde presentatie (waaronder hennepvinaigrette, geserveerd in een plastic buisje), maakte duidelijk dat er met een knipoog werd verwezen naar de psychoactieve versie van de plant.

HC.PDZ-markt

Inmiddels hadden meer dan tien Nederlandse hennepbedrijfjes hun producten uitgestald op de tweede verdieping, waar men vanaf 19:00 uur de markt kon bezoeken. Hierin kwam goed het diverse aanbod van producten op de Nederlandse hennepmarkt naar voren. In de zaal was intussen een filmpje te zien van wuivende hennepvelden. Links en rechts van het podium waren hennepstengels van bijna 4 meter hoog geplaatst, die statig boven het publiek uit torenden en de zaal vulden met hun typische, aangename geur.

HC.PDZ-5

Om 20:00 verzamelde men zich in de grote zaal en begonnen de presentaties met een introductie van moderator Menno van der Veen. Hij vertelde kort iets over PdZ en hun programma ‘de circulaire stad’, en liet toen het woord aan Esther Molenwijk van de Hemp Collective (HC). Samen bespraken zij het doel van de HC, waarbij Menno plagerig polste: ‘Jullie gaan dus niet in een coffeeshop vergaderen?’. Vervolgens ging Esther dieper in op het gecreëerde stigma, de specificaties en de geschiedenis van de hennepplant, en beschreef de grote rol die voor hennep is weggelegd in een biobased economie. In haar zoektocht naar de juiste persoon om deze boodschap tijdens de meetup te verspreiden, kwam de HC terecht bij Marjan Minnesma van Urgenda. Toevalligerwijs had zij eerder aangegeven wel een hennepjurk te willen dragen.

Marjan Minnesma: ‘En zo werd ik verleid met een jurk’. Marjan vertelde vervolgens hoe zij bezig is met circulaire economie. Naast het tonen van verschillende Urgenda-projecten vertelde Marjan dat alles steeds meer regionaal georganiseerd wordt en men in de toekomst de economie in kan richten op basis van grondsoort. Daarnaast hamerde ze op meer bekendheid voor nieuwe materialen. Zo wilde zijzelf graag hennep als isolatiemateriaal in haar woning aanbrengen, maar het bouwbedrijf wist niet hoe ze daar mee moesten werken.

HC.PDZ-25

Nadat Marjan afsloot met een opmerking over de jurk vervolgde Menno: ‘Doe mij dan maar een hennepzweefvliegtuig’. Na een aantal vragen aan Marjan en een suggestie uit het publiek om hennep te promoten (‘Neem een voorbeeld aan Daan Roosegaarde, hij is een popster in marketing’), werd Albert Dun van Dun Agro op het podium uitgenodigd.

Albert runde een landbouwbedrijf dat in de jaren ‘90 op zoek was naar nieuwe producten. Als gevolg hiervan heeft hij een (nieuwe) hennepmarkt ontwikkeld. Albert vertelde over de verwerkingsprocessen op zijn bedrijf en benoemde de vele voordelen van bouwen met hennep. Albert: ‘Op het gebied van duurzaamheid bestaat er voor hennepwoningen geen noemenswaardig alternatief’.

Op een van de vragen uit het publiek (‘Kun je op jullie schaal vrij van pesticiden produceren?’), antwoordde Albert: ‘Ik ken überhaupt geen plekken waar hennep met bestrijdingsmiddelen wordt gegroeid’. Hierna was het woord aan Willem Bottger van NPSP composieten.

HC.PDZ-17

Willem liet zien dat zijn composieten in zeer uiteenlopende toepassingen worden gebruikt: van treinen tot stoelen en zelfs gevels. Het publiek reageerde enigszins verbaasd toen Willem vertelde dat sinds 2006 de bekende ANWB paddenstoelen van biocomposiet worden gemaakt. Helaas is dit nog niet in de publiciteit gebracht. Na een inspirerend verhaal over de grote mogelijkheden van biocomposieten sloot Willem af met oproep om ideeën voor mogelijke producten te verzinnen, die NPSP vervolgens uit biocomposieten gaat maken.

Skype met keukenEsther nam weer het woord en er werd een skype sessie opgestart met de keuken. Esther vroeg de chef-kok van PdZ, Sander Uitdehaag, hoe hij het vond om met hennep te koken. Hij vond het ‘een zeer geslaagd experiment voor voedsel van de toekomst’.

Vervolgens was het woord aan David Kopsky, arts en onderzoeker aan het Instituut voor neuropatische pijn. Hij liet zien dat medicinale hennep  duizenden jaren lang een grote rol heeft gespeeld in verscheidene samenlevingen. Vervolgens ging hij dieper in op het verschil tussen THC en CBD, en de verschillende medicinale eigenschappen die deze stoffen bezitten. Hij liet zien dat mensen van nature cannabisreceptoren in hun lichaam hebben en dat hennep voor uiteenlopende aandoeningen een uitkomst kan bieden.

Als laatste werd Ruby Russell, de ontwerpster van de hennepjurk, geïnterviewd en werd het inhoudelijke gedeelte van het programma afgesloten. De losgekomen energie in de zaal resulteerde in een ruim anderhalf-uur durende borrel, waar met veel enthousiasme werd nagepraat. Deze avond heeft voor veel inspiratie gezorgd en gaat hopelijk tot nieuwe ontwikkelingen in de hennepmarkt leiden.

https://dezwijger.nl/programma/de-comeback-van-cannabis