Eerste heipaal voor prefab hennepwoning in Rotterdam

Op maandag 2 december is de eerste buispaal geheid voor een hennepwoning in Rotterdam. Dit wordt de 6e hennepwoning die het bedrijf Dun Agro in een jaar realiseert.

De woning komt te staan in het stadsdeel Charlois. Alle muren én het dak worden gemaakt van het zogenaamde ‘HempCal’: een mengsel van ‘hennephout’ met kalk en water.

Hennepteler, -verwerker én bouwbedrijf Dun Agro heeft in 2015 een fabriek opgezet waarin hij HempCal panelen op maat maakt. Na drie maanden natuurlijke droging kunnen deze zeer lichte panelen op de bouwplaats direct in elkaar gezet worden en zorgen daarmee voor een sneller, gemakkelijker en schoner bouwproces dan met beton.

Opdrachtgever en aanstaande bewoner van de woning Chris de Jong, heeft vooral vanwege de milieuvriendelijkheid voor hennepbouw gekozen. “In tegenstelling tot andere bouwmaterialen, neemt hennep meer CO2 op dan het uitstoot. Bovendien is het materiaal recyclebaar. Dat is toch waar we naartoe moeten. ” De Jong, die bestuurslid is van Theaterstad Amsterdam, laat in de woning tevens een theaterruimte maken. Dan komt het goed van pas dat de open poriënstructuur van het hennephout voor een goede akoestiek zorgt.

Hij laat de binnenmuren afwerken met leemstuc. Op die manier blijft de damp-openheid van de hennep bewaard, wat zorgt voor goede isolerende eigenschappen. ” Natuurlijk streven we naar Nul-op-de-meter”, aldus De Jong. De woning wordt niet aangesloten op het gas; een warmtepomp en zonnepanelen moeten aan de energiebehoefte voldoen.

Dun Agro realiseerde het afgelopen jaar reeds hennepwoningen in Oude Pekela, Hoogezand en Ommen en Australië. Voor 2020 voorziet het bedrijf een exponentiële groei in de hennepbouw: “Er staan al 40 woningen gepland en de kans is groot dat daar nog eens 50 bij komen. We krijgen dagelijks vraag, vanuit zowel gemeentes als particulieren” Aldus Directeur Albert Dun. We hebben ons proces het afgelopen jaar geoptimaliseerd en de capaciteit flink vergroot. Wij zijn er klaar voor!”

Foto boven: impressie van de woning, ontworpen door bureau SLA

Voor meer informatie neemt u contact op met Dun Agro:
Albert Dun
info@dunagro.nl
0597 675 592
Raadhuisweg 11, 9665 JE Oude Pekela
https://dunagrohempgroup.nl